Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1069]

Chlebki pieczone na grillu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły.

Chlebki pieczone na grillu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebki pieczone na grillu

Rozczyn:

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chlebki pieczone na grillu
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki.

4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, ( ja piekłam na grillu węglowym ). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku nie były surowe. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajmy się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić czy jest upieczony, jeśli nie to należy jeszcze potrzymać na grillu.

5. Gotowe podajemy i życzę smacznego.
Chlebki pieczone na grillu
Niezwykle puszyste i upieczone na griilu. Smacznego.

Tagi:

pieczywo grill