darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chlebki pieczone na grillu nadziane suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami i serem fromage z dodatkiem buraczkowo - czosnkowego sosu

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi
W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ciepłe mleko oraz wodę i energicznie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Przy obecnej pogodzie ciasto wyrośnie na słońcu w 30 minut. Pomidory, oliwki i kapary pokroić drobno i rozetrzeć z serkiem fromage. Podzielić farsz na 8 części. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części formować kulkę, rozpłaszczyć rękoma i nałożyć porcję farszu. Zawinąć brzegi ciasta do środka i uformować płaski placek. Za pomocą pędzelka smarować jedną stronę placka oliwą i układać na grillu. Piec kilka minut - do mocnego zarumienienia. Następnie smarować drugą stronę i przekładać na ponowne kilka minut.Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie wymieszać. Placki doskonale smakują jako dodatek, jak i samodzielne danie. Świetne są również na zimno.
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi
Etap 1 Mąkę wymieszać z drożdżami, czosnkiem
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi
Etap 2 Farsz rozetrzeć widelcem z serkiem
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi
Etap 3 Nakładać na każdy placek porcję farszu
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi
Etap 4 Nadziane placki znowu rozpłaszczyć rękoma