marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebki z nadzieniem z ciecierzycy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chlebki pita wypakować i podpiec krótko.Sporządzić farsz z ciecierzycy uprzednio ugotowanej i przetartej,doprawić go.Nadziewać chlebki.Piec

Chlebki z nadzieniem z ciecierzycy.

Składniki:

Chlebki z nadzieniem z ciecierzycy.

 

  • 2 opakowania chlebków pita lub też chlebki drożdżowe,
  • 100 g.namoczonej i ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • curry,
  • pieprz,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Chlebki z nadzieniem z ciecierzycy.
Ciasto drożdżowe przygotować jak w poprzednim przepisie na chlebki tureckie,czyli wyrobić i zagnieść i odstawić na 20 min.lub dłużej.Ciecierzycę namoczoną na noc,odcedzić,zalać świeżą wodą i gotować ponad godzinę,aż zmięknie,a następnie odcedzić i przetrzeć przez sito do miski.Cebulę obrać,umyć i posiekać w kostkę,wsyp- -ać do naczynia z ciecierzycą,dodać curry,pieprz,zmiażdżone praską ząbki czosnku.Wymieszać i nadziewać chlebki drożdżowe farszem lub też chlebki pita na szybko.Piec z 15-20 min.Po upieczeniu wyjąć,zsunąć nożem na półmisek i jeść.