Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Chlebowe mini pizze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne chlebowe pizzerinki zasmakują nie tylko wielbicielom włoskiej pizzy. Polecam do wypróbowania.

Chlebowe mini pizze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebowe mini pizze

 

  • mały okrągły chlebek, może być czerstwy
  • duży mięsisty pomidor
  • garść liści bazylii
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli octu winnego
  • szalotka
  • kilka pieczarek
  • kilka plasterków salami z przyprawami
  • oregano
  • ser u mnie cheddar

Sposób przygotowania:

Chlebowe mini pizze
Chlebek kroimy na 4 - 5 okrągłych blatów pod nasze mini pizze. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do pomidora dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i liście bazylii. Pomidora lekko solimy i pieprzymy dodajemy szczyptę cukru, oliwę i ocet winny. Tak przygotowaną salsą pomidorową smarujemy spody chlebowe. Następnie kładziemy ser, pieczarki i salami. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy około 10 - 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. 
Chlebowe mini pizze
mini pizze z okrągłego chlebka - włoska kuchnia