Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Chłodnik babci Stasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry chłodnik podczas letnich upałów.

Chłodnik babci Stasi

Składniki:

Chłodnik babci Stasi

 

  • 2 l kwasu buraczanego
  • 3 winne jabłka
  • szklanka kwaśnej śmietany 30%
  • pęczek szczypiorku, kopru
  • sól

Sposób przygotowania:

Chłodnik babci Stasi
Szczypiorek i koperek umyć, osaczyć i drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach.Następnie zalać kwasem buraczanym.
Śmietanę ubić dodając sól, połączyć z kwasem buraczanym, i zieleniną. Chłodnik wstawić do lodówki na 3-4 godziny i dobrze schłodzić. Chłodnik można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.