eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chłodnik botwinkowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepsza zupa na upały. Mocno schłodzona z botwinki, ogórka zielonego, rzodkiewek, zielonej cebulki i koperku. Żeby zupa była bardziej pożywna dodałam ugotowane mięso i jajka ugotowane na twardo.

Chłodnik botwinkowy Eli

Składniki:

Chłodnik botwinkowy Eli

warzywa

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek młodej zielonej cebulki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 ogórki zielone krótkie

nabiał

dodatki

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowy Eli

gotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i posolić. Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcję rosołową,mięso oddzielić od skóry, kości i pokroić.

przygotowanie botwinki

Chłodnik botwinkowy Eli
Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście pokroić,łodygi posiekać.

Botwinkę umyć,odciąć buraczki i łodygi. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście pokroić,łodygi posiekać. Przygotowane składniki włożyć do garnka, zalać małą ilością wywaru drobiowego, dodać ocet i gotować około 5 minut. Ugotowaną botwinkę schłodzić.

przygotowanie ogórków

Chłodnik botwinkowy Eli
Ogórki zielone umyć,obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki zielone umyć i obrać ze skórki. Obrane ogórki pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie rzodkiewek

Chłodnik botwinkowy Eli
Rzodkiewki odciąć od liści,umyć i drobno pokroić.

Rzodkiewki odciąć od liści,umyć i drobno pokroić. Z ładnych,zielonych liści rzodkiewek odciąć łodyżki. Liście umyć i pokroić.

przygotowanie cebulki i koperku

Chłodnik botwinkowy Eli
umyta i osuszona, cebulka i koperek

Młodą zieloną cebulkę i koperek,umyć,osuszyć i pokroić.

przygotowanie chłodnika

Wyjąć z lodówki zimną śmietanę,jogurt grecki i kefir. Do dużej miski włożyć przygotowane warzywa,ugotowaną botwinkę, pokrojone mięso, śmietanę, jogurt, kefir i wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Chłodnik przełożyć do garnka, przykryć i włożyć do lodówki na cztery godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek i przekroić na połówki. Chłodnik rozlać na talerze i dodać po dwie połówki jajka. Smacznego!