gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Chłodnik buraczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobry chłodnik, który w upalne lato dostarczy nam sił i energii na cały dzień. Polecam wypróbować.

Chłodnik buraczany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chłodnik buraczany

 

  • 1 torebka barszczu czerwonego
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 zielony ogórek
  • mały jogurt naturalny
  • troszkę szczypiorku

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczany
Barszcz czerwony wsypać do miseczki i zalać go wrzącą wodą. Odstawić do wystudzenia.

Jajka ugotować na twardo, ogórek umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę.

Gdy barszcz jest już zimny połączyć go z jogurtem. Jajka obrane ze skorupy pokroić w ćwiartki i wyłożyć do salaterki, dodać do nich pokrojonego ogórka i zalać zimnym barszczem.

Na końcu dodać drobno pokrojony szczypiorek. Wstawić do lodówki na godzinę.
Chłodnik buraczany
Barszcz czerwony z torebki zalać wrzącą wodą.
Chłodnik buraczany
Później wlać do miski jogurt naturalny.
Chłodnik buraczany
Tak przygotowaną miksturą zalać ugotowane i pokrojone jajka.
Chłodnik buraczany
Na koniec posypać poszatkowanym szczypiorkiem i dodać pokrojonego ogórka.
Chłodnik buraczany
Chłodnik buraczany- przynosi orzeźwienie