slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 297]

Chłodnik buraczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na chłodnik buraczkowy. Aby nieco zaostrzyć smak dodałam ćwikłę z chrzanem. Polecam bo super smakuje.

Chłodnik buraczkowy

Składniki:

Chłodnik buraczkowy

 

  • pęczek botwinki
  • łyżka octu
  • szczypta cukru
  • 1 średnia cukinia
  • 4 ogórki gruntowe
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany kwaśnej 12%
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 duża łyżka ćwikły z chrzanem
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik buraczkowy
Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy botwinkę do garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia.

Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.

Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę, koncentrat barszczu czerwonego i ćwikłę z chrzanem, mieszamy.

Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.