Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Chlodnik jarzynowy na upalne dni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W gorace upalne dni... znakomicie orzezwia i syci zarazem :)

Chlodnik jarzynowy na upalne dni

Składniki:

Chlodnik jarzynowy na upalne dni

 

  • Jogurt 2%.. lub kwasne mleko... maslanka 400ml
  • zielony ogórek - 300g
  • 5-6 rzodkiewek
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka rukoli
  • 2-3 listki mięty świeżej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (odrobina)
  • chili..suszone (jak kto lubi)
  • dodatkowo
  • 2 pomidory
  • kulka mozarelli (125g)
  • pare listków świeżej bazylii
  • Mixer - Blender

Sposób przygotowania:

Chlodnik jarzynowy na upalne dni
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki. Mozarelle również pokroić. Ułożyć na głębokich talerzach. Dodać grubo pokrojoną bazylię. Posolić, popieprzyć ew. doprawić czosnkiem (ja miałam granulowany) Ogórki umyć, obrać. Pokroić w grubą kostkę. Rzodkiewki umyć, pokroić. Zioła umyć i również grubo pokroić. Dodac soli i pieprzu oraz innych przypraw.. jakie lubimy. Wszystko włożyć do mixera (jak do koktajli) albo do wysokiego naczynia i zmiksowac blenderem (nie wiem, jaknazywa się takie urządzenie..po polsku?) Rozlać na talerze, do pomidorów i mozarelli.

Tagi:

chłodnik