jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik Litewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chłodniki często goszczą na słowiańskich stołach. Ten jest świetny zanim wyrośnie botwinka .

Chłodnik Litewski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik Litewski

 

  • 1,5 litra zakwasu buraczanego
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu w wersji lekkiej
  • szczypiorek
  • koperek
  • miód i sól do smaku
  • parę gałązek mięty
  • kilka łyżek wiejskiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik Litewski
Odpowiednio wcześniej przygotowujemy zakwas buraczany. Przelewamy do do słoiczków i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zakwas wlewamy wysokiej miski Do zakwasu buraczanego dodajemy śmietankę lub jogurt, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i miodem do smaku. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Mieszamy. Podajemy z kleksem śmietany i listkiem orzeźwiającej mięty.
Chłodnik Litewski
Siekamy zielone nowalijki, szczypiorek oraz koperek.
Chłodnik Litewski
Do miseczki z chłodnikiem dodajemy posiekany koperek.
Chłodnik Litewski
Chłodnik dekorujemy kleksem wiejskiej śmietanki i listkiem mięty.