iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Chłodnik litewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podajemy z kawałkiem jajka. Bardzo smaczny i orzeźwiający, w sam raz na upalne dni. Można posypać grubo koprem.

Chłodnik litewski

Składniki:

Chłodnik litewski

 

  • Średni pęczek buraczków Z botwinkami,
  • 2 ogórki świeże,
  • mały pęczek szczypioru,
  • 1 litr kefiru naturalnego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski
Buraczki z botwinkami zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy do miękkości, następnie oddzielamy buraczki od botwinek, buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy w garnku z resztą wywaru buraczanego, studzimy, dodajemy kefir, śmietanę, starte na tarce ogórki, posiekany szczypior, przeciśnięty czosnek, oraz cukier, mieszamy dokładnie,

Tagi:

jajko jajka