Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłodnik litewski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chłodnik litewski : Szczaw i botwinkę umyć, osączyć, posiekać, zalać wywarem warzywnym, krótko

Chłodnik litewski

Składniki:

Chłodnik litewski

 

  • po 2 szklanki wywaru warzywnego i zsiadłego mleka
  • szklanka śmietany
  • 30 dag botwinki
  • 15 dag szczawiu
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki świeże lub małosolne
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku
  • zakwas z buraków do smaku
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski

Szczaw i botwinkę umyć, osączyć, posiekać, zalać wywarem warzywnym, krótko ugotować, przestudzić ogórki pokroić w kostkę lub w paseczki, można zetrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki pokroić w plasterki, koperek i szczypiorek posiekać mleko roztrzepać ze śmietaną, dodać wszystkie rozdrobnione składniki przy prawić do smaku kwasem buraczanym, solą i pieprzem. Chłodnik litewski schłodzić w lodówce, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub szyjkami rakowymi.