justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Chłodnik litewski nieco inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja chłodnika z botwinki, smaczna zupka, która w czasie upałów jest na wagę złota, zasmakuje każdemu.

Chłodnik litewski nieco inaczej

Składniki:

Chłodnik litewski nieco inaczej

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski nieco inaczej
Botwinę myjemy i kroimy w drobne kawałeczki. Gotujemy ją w małej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Kiedy będzie miękka odstawiamy do wystygnięcia.

Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę, może być grubsza. Dodajemy do wystudzonej botwinki. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw.

Jogurt i śmietanę należy bardzo dokładnie wymieszać dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt i śmietanę wlewamy do warzyw delikatnie mieszając.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posypaną posiekaną pietruszką i ewentualnie z jajkami na twardo, ale i bez nich zupa jest smaczna.

Przed podaniem musi się dobrze schłodzić.