pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik litewski z jajkiem i fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wspaniale ochładza organizm podczas upałów

Chłodnik litewski z jajkiem i fetą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłodnik litewski z jajkiem i fetą

 

  • 2 pęczki botwinki,
  • 5 sztuk buraki czerwone,
  • 500 ml zsiadłe mleko,
  • 200 ml kefir,
  • 200 ml jogurt naturalny,
  • 1 pęczek szczypior,
  • 1 pęczek koper świeży,
  • sól do smaku,
  • 5 sztuk ogórki małosolne,
  • jajka gotowane na twardo,
  • 200 g feta

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik litewski z jajkiem i fetą
Botwinkę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy w malutką kosteczkę. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła buraczki z botwinką i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Następnie schładzamy i dodajemy zsiadłe mleko, kefir, jogurt, posiekany szczypiorek wraz z koperkiem i pokrojone w kosteczkę ogórki małosolne. Całość mieszamy, solimy do smaku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i serem feta pokrojonym w kostkę. Smacznego.
Chłodnik litewski z jajkiem i fetą
Chłodnik litewski z jajkiem i fetą