Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chłodnik ogórkowo buraczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejny pyszny wypróbowany chłodnik

Chłodnik ogórkowo buraczkowy

Składniki:

Chłodnik ogórkowo buraczkowy

 

  • 35 dag młodych buraków
  • 10 dag ogórków małosolnych (dobrze ukiszonych)
  • 350 ml soku od kiszenia ogórków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 ml jogurtu
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowo buraczkowy
Buraki umyć i ugotować w łupinach do miękkości. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sok z ogórków wymieszać z 200 ml wody mineralnej. Płynem zalać starte buraki. Obrane ogórki, jajka i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Zalać jogurtem wymieszanym ze śmietaną. Doprawić solą i cukrem. Posypać posiekanym koperkiem. Schłodzić.