Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Chlodnik ogorkowy z cannelloni.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Propozycja na letni obiad - pyszny chlodnik z chrupiacymi , miesnymi cannelloni.

Chlodnik ogorkowy z cannelloni.

Składniki:

Chlodnik ogorkowy z cannelloni.

 

  • Chlodnik :
  • 1 dlugi ogorek
  • 1 mala cebula
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
  • 1 lyzka posiekanego koperku
  • 4 listki bazylii
  • 300 ml ostudzonego rosolu lub bulionu z warzyw
  • 1 opak. /200g / jogurtu naturalnego
  • sol, pieprz
  • Cannelloni :
  • 300g mielonego miesa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 lyzka tartej bulki
  • 1 lyzka prazonej cebulki
  • pol lyzeczki mielonego kminku
  • sol, pieprz
  • 8 szt. cannelloni
  • 1 lyzka bulionu /instant / i woda do gotowania
  • olej do podsmazenia ugotowanych cannelloni

 

Sposób przygotowania:

Chlodnik ogorkowy z cannelloni.
Obrany ogorek i cebule pokroic w kostke a nastepnie zmiksowac z bulionem , pietruszka, koperkiem i bazylia. Dodac jogurt i jeszcze raz wszystko zmiksowac. Calosc doprawic do smaku sola i pieprzem i wstawic do lodowki. Mieso wyrobic z jajkiem , tarta bulka , cebulka , kminkiem i doprawic sola i pieprzem. Nafaszerowac cannelloni masa miesna.Zagotowac ok. 1 litra wody z lyzka bulionu w proszku i dodac cannelloni. Gotowac ok 17- 18 min. Ugotowane cannelloni odcedzic z wody , przekroic na pol i podsmazyc na zloto z kazdej strony. Gotowe nadzialam na szpadki i podalam z chlodnikiem. Smakuja prawie jak odsmazone pierozki z miesem - a o wiele mniej pracy :) Z podanych skladnikow wyszly mi 3 porcje.