migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny orzeźwiający chłodniczek ogórkowy z dodatkiem awokado i podsmażonych krewetek. Idealny na upalne dni.

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado

 

  • 4-5 dużych ogórków gruntowych
  • 1 awokado
  • 3/4 l maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 250 g małych krewetek
  • sól,pieprz
  • masło klarowane
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić w drobną kostkę.

Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić w drobną kostkę.

Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz maślankę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku.

Przygotowany chłodnik przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć podsmażone krewetki, posypać jeszcze szczypiorkiem i podawać.
Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski.
Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado
Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku.