Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłodnik owocowy inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chłodnik owocowy: utrzeć żółtka z cukrem na biało i rozprowadzić śmietanką. Postawić na ogniu i

Chłodnik owocowy inaczej

Składniki:

Chłodnik owocowy inaczej

 

  • 1,5 kg owoców (maliny, poziomki, truskawki lub czarne porzeczki)
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • 2 l świeżej śmietanki 9%

Sposób przygotowania:

Chłodnik owocowy inaczej

Utrzeć zółtka z cukrem na biało i rozprowadzić śmietanką. Postawić na ogniu i stale podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić i studzić stale mieszając. Dodać przecedzony przecier z owoców, wymieszać. Chłodnik owocowy wlać do wazy i dorzucić garść świeżych owoców, z których jest zrobiona zupa. Chłodnik owocowy podawać w szklankach z kawałkami mocno zamrożonych lodów waniliowych lub śmietankowych.