SUPERPRZEPIS

Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy

  • 1
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy Więcej zdjęć (3)

Chłodnik po raz pierwszy jadłam 2 tygodnie temu. Tak mi posmakował, że postanowiłam samodzielnie spróbować swoich sił w tym kierunku. Polecam, bo jest bardzo smaczny, szczególnie na upalne dni.

Składniki:

Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy

 

  • 1 duży kefir (400g)
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 świeży ogórek
  • 0.5 szklanki śmietany 18%
  • 1 pomidor
  • szczypiorek do dekoracji
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonej cebulki

Sposób przygotowania:

Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy
Kefir połączyć ze śmietaną, zmiksować. Rzodkiewkę umyć, ogórka obrać ze skórki. Wszystko zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź też posiekać "siekaczem". To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Kefir łączymy z posiekanymi warzywami, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekany pęczek zielonej cebulki. Chłodnik przelewamy do miseczek, pomidora kroimy w ósemki, układamy na środku, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! Chłodnik najlepiej podawać od razu. Można do niego dodać ugotowane na twardo jajko, bądź młode ziemniaczki.
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy
Rzodkiewki, ogórka, cebulę i czosnek drobno siekamy
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy
Posiekane składniki łączymy ze zmiksowanym wcześniej kefirem ze smietaną