Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik śledziowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty w przygotowaniu chłodnik ze śledziem, podawany z gorącymi ziemniakami.

Chłodnik śledziowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik śledziowy

 

  • 4 filety śledziowe
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik śledziowy
Filety sledziowe umyć i odmoczyć. Cebulę pokroić w piórka, obłożyć odsączone śledzie. 3-4 łyżki octu dodać do 250ml przegotowanej zimnej wody, zalać śledzie i cebulę, wstawić do lodówki pod przykryciem na pół godziny, alby cebula nabrała kruchości. W tym czasie ugotowac ziemniaki w mundurkach. śledzie wyjąć, wlać maślankę zmieszaną ze śmietaną, wymieszać, doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby. Zimną zupę podawać z gorącymi ziemniakami.
Chłodnik śledziowy
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a do śledzi dodać pokrojoną w piórka cebulę
Chłodnik śledziowy
Zalać rozcieńczonym w wodzie octem i wstawić do lodówki.
Chłodnik śledziowy
Smacznego! Chłodnik śledziowy jest już gotowy!