Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chłodnik truskawkowo-agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chłodnik to smaczna i orzeźwiająca zupa. Wyjątkowo smakuje w upalne dni.

Chłodnik truskawkowo-agrestowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowo-agrestowy

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowo-agrestowy
Agrest umyć, włożyć do garnka, wlać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i gotować. Gdy owoce zaczną pękać, zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko zagotować, wymieszać z utartymi żółtkami, ostudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i razem z agrestem przetrzeć przez sito. Przecier owocowy wymieszać z mlekiem i żółtkami. Włożyć do lodówki i mocno schłodzić. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Tagi:

agrest owoce