Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chłodnik truskawkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

w upalny dzień nikt nie ma ochoty stać przy garach!

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowy

 

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 500 g świeżych truskawek
  • 500 ml zimnego zsiadłego mleka albo kefiru, albo jogurtu naturalnego
  • do smaku: cukier, sól

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy
Truskawki opłukać, osączyć, oberwać szypułki. Zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji)dodając trochę cukru - 3-4 łyżki, ale to zależy od własnego smaku i słodyczy owoców. Dolać mleko, miksować jeszcze chwilkę. Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć na 3-4 min. po czym odcedzić dokładnie. Oprószyć go odrobiną soli do smaku i pociąć na mniejsze kawałki. Na talerze kłaść porcje makaronu, zalać chłodnikiem, posypać posiekanymi truskawkami.

Tagi:

makaron