SUPERPRZEPIS

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi

Na upał najlepszy na obiad jest oczywiscie chłodnik, ten prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie, jest przepyszny!

Składniki:

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi

 

  • 1 kg arbuza
  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22%
  • 1 łyżka miodu
  • Świeża mięta do dekoracji

 

  • Bezowe pianki:
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • ½ litra mleka
  • ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi

ETAP 1:

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi
arbuza obieram z pestek truskawki myję kroję

Arbuza obieram z pestek truskawki z szypułek, kroję na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi
miksuję owoce ze śmietanką i miodem na mus

miksuję blenderem razem ze śmietanką i miodem

Bezowe pianki

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi
białko ubijam na szytwną lśniącą pianę blenderem

Zimne białko prosto z lodówki miksuję przystawką blendera do ubijania piany z cukrem na sztywno.

ETAP 4:

Chłodnik truskawkowy z piankami bezowymi
pianki gotuję na mleku schładzam podaję z chłodnikiem

Mleko z ziarenkami wanilii doprowadzam do wrzenia małą łyżeczką nabieram pianę z białek i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2 minut przewracając pianki w trakcie na drugą stronę, łyżką cedzakową wyciagam z mleka, studzę.
Chłodnik rozlewam na talerze posypuję bezowymi piankami i podaję.