kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

Chłodnik wiosenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

moja ulubiona wiossenna zupka- chłodzi w upały

Chłodnik wiosenny

Składniki:

Chłodnik wiosenny

 

  • pęczek botwinki (moze byc z małymi buraczkami)
  • 2 jajka
  • 2 większe ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • jogurt naturalny duży
  • maslanka (tyle co jogurtu)
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik wiosenny
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygniecia. Botwinke płuczemy i kroimy na paski (okolo 2-3 cm). Buraczki przy botwince obieramy i kroimy w małe kosteczki. Gotujemy z mala iloscia wody (około pol szklanki) po okolo 10 min dodajemy pol luzeczki kwasku cytrynowego.
Rzodkiewkę, ogorki i koperek pluczemy. Ogórki i rzodkiewke kroikmy w kostki około 1 cm a koperek drobno siekamy ( wystarcza dwie spore szczypty posiekanego koperku).

Jak gotowana botwinka wystygnie wlewamy ja do duzego naczycia (np garnka) dodajemy maślanke , jogurt, ogorki, rzodkiewke, pokrojone drobno jajka i koperek. Dodajemy 1 ząbek czosnku wycisniety przez praskę.

Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Mozna zamiast czosnku dodac szczypiorek, a jogurt i maślankę pozamieniać na kefir i smietanę.

Tagi:

jajko jajka