nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealna na upalne dni, a do tego bardzo zdrowa, uwielbiam!!!! Mogłabym ją jeść codziennie i nawet smakuje mojemu mężowi, który wersji na ciepło nie lubi

Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • botwinka z buraczkami
  • włoszczyzna +mięso na wywar
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • 400 ml kefiru
  • pieprz, vegeta nature
  • jajka na twardo jako dodatek

 

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki
Mięso i włoszczyznę gotujemy tak jak na wywar. Dodajemy obrane buraczki. Gotujemy ok 15 minut. Wyciągamy z garnka mięso, włoszczyznę oraz buraki. Botwinkę myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Rzodkiewkę myjemy, przekrajamy na 4 części i kroimy w plasterki. Buraczki trzemy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do zupy, dodajemy rzodkiewkę. Koperek myjemy, kroimy i dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec wlewamy kefir. Gotowe. Podajemy schłodzone z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego
Chłodnik z botwinki
Mięso i włoszczyznę gotujemy jak na wywar, dodajemy buraki
Chłodnik z botwinki
Botwinkę myjemy i kroimy na małe kawałki
Chłodnik z botwinki
Rzodkiewkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
Chłodnik z botwinki
Na koniec dodajemy koperek oraz kefir