kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chłodnik z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przełom maja i czerwca obfituje w nowalijki. Uwielbiam botwinkę, rzodkiew, młody szczypior. To najlepszy czas na przygotowanie chłodnika.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • średniej wielkości ogórek szklarniowy
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 300 g kefiru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki

ETAP 1:

Zioła,ogórek, botwinkę oraz rzodkiewkę umyj pod bieżącą wodą, oczyść i osusz. Małe buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuść masło, wrzuć wiórki buraczków i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zalej buraczki wywarem warzywnym i gotuj pod przykrycie 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną nać oraz gałązki botwinki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Wywar wystudź.
Rzodkiewkę oraz ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach,dodaj do wystudzonego wywaru. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj i również dodaj do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do chłodnika. Na końcu dodaj kefir oraz jogurt naturalny.
Dokładnie wymieszaj chłodnik, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik wstaw do lodówki i schładzaj przez przynajmniej 30 minut.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo