BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny chłodnik z botwinki z dodatkiem ostrej rzodkiewki i pysznego świeżego ogórka.Chłodnik dobrze schłodzony szybko znika z miseczek.

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Składniki:

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

 

  • botwinka 1 większy pęczek lub 2 mniejsze pęczki,
  • kefir 500 ml,
  • śmietana 18% 250 ml,
  • ogórek zielony 1 szt,
  • rzodkiewki 1/2 pęczka,
  • ząbek czosnku,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • sok z cytryny,
  • jajka 2 - 3 szt ( ugotowane na twardo)
  • cukier około 1/2 łyżeczki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka
Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać. Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić. Liście z łodyżkami również drobno pokroić. Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia wystudzić.

Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.

Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.

Podawać z ćwiartkami jajek.