Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik z cukinii i zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chłodnik podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Chłodnik z cukinii i zielonego groszku

Składniki:

Chłodnik z cukinii i zielonego groszku

 

  • 1 szt cukinia średnia,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 1 szkl groszek konserwowy,
  • 1 szt cebula,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 szt bulionetka,
  • 2-3 łyżki oliwa,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z cukinii i zielonego groszku
Do garnka wlać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię i dusić pod przykryciem około 15 minut. Do podduszonej cukinii wlać 3 szklanki gorącej wody, dodać bulionetkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wsypać groszek konserwowy razem z zalewą. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożyć do lodówki, ostudzić.