Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chłodnik z czerwonych buraczków z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chłodnik można przygotować z kefiru lub zsiadłego mleka.

Chłodnik z czerwonych buraczków z szynką

Składniki:

Chłodnik z czerwonych buraczków z szynką

 

  • 3 szkl maślanki
  • 30 dag czerwonych buraczków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 15 dag szynki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z czerwonych buraczków z szynką
Buraczki czerwone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, wlać 1 szkl wody i ugotować dodając odrobinę octu, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerze. Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Plasterki szynki pokroić w kostkę. Zimną maślankę wymieszać z buraczkami, rzodkiewką, koperkiem, szynką. Przyprawić do smaku. Podawać schłodzony z jajkami i grzankami.