Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chłodnik z jabłek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chłodnik z jabłek to wspaniała zupa na upalne dni.

Chłodnik z jabłek

Składniki:

Chłodnik z jabłek

 

  • 1/2 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki budyniu wiśniowego
  • sok z limonki
  • 1 szkl groszku ptysiowego

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z jabłek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon, wodę i gotować przez kilka minut. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem, połączyć z jabłkami, zagotować, dodać śmietankę, przyprawić do smaku sokiem z limonki. Chłodnik wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.