Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pamiętam ten smak z dzieciństwa, zupa robiona latem w upalne dni.......

Chłodnik z wiśni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chłodnik z wiśni

 

  • wiśnie 500 gram
  • cukier 2 łyżki
  • śmietana kremowa 30 % 100 mililitrów
  • makaron świderki 1.5 szklanki
  • sól do makaronu - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chłodnik z wiśni
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Wiśnie umyj, usuń  pestki zalej wodą ( około 2 litry) dodaj cukier gotuj na wolnym ogniu. Po około 25 minutach dodaj śmietanę. Najlepiej jak zahartujesz śmietanę dodając do niej na początku łyżkę gorącego wywaru z wiśni. Mieszaj, znowu dodajemy łyżkę wywaru i dopiero teraz wlej całość do garnka. Masz pewność że śmietana  się nie zważy - czekaj, aż sie zagotuje i wyłącz.

Smacznego!
Chłodnik z wiśni
Gotujemy wiśnie
Chłodnik z wiśni
wlewamy śmietanę

Tagi:

makaron