oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

uwielbiam zupa chłodniki ze zsiadłego mleka na letnie...

Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną

Składniki:

Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną

 

  • 2 pęczki botwiny
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z buraków
  • 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny
  • 1 duży świeży ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • pomidor
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną
Botwinę i buraki umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, szybko ugotować do miękkości, lekko zakwasić i ostudzić. Połączyć z wywarem z buraków i rozbijając trzepaczką, dodawać do zsiadłego mleka. Wymieszać ze śmietaną, z plasterkami ogórków i rzodkiewek, pokrajanym pomidorem oraz zieleniną. Doprawić do smaku solą, cukrem i oziębić. Przed podaniem włożyć ugotowane na twardo jaja, pokrajane w cząstki lub plasterki. Wywar z buraków można zastąpić koncentratem soku z buraków.

Tagi:

buraki