MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Chłopski garnek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chłopski garnek to tak jakby połączyć bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały!

Chłopski garnek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłopski garnek

 

  • 1 główka kapusty
  • 2-3 laski kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • około 10 ziemniaków
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Chłopski garnek
Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie. 
Chłopski garnek
Po podsmażeniu kiełbasy dorzucamy paprykę
Chłopski garnek
Do garnka wkładamy kapustę i dusimy 5 minut aż zacznie puszczać wodę
Chłopski garnek
Jako ostatnie dodajemy pokrojone ziemniaki
Chłopski garnek
Zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw