Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłopski udziec cielęcy na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyty erdziec natrzeć solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Na patelni

Chłopski udziec cielęcy na kapuście

Składniki:

Chłopski udziec cielęcy na kapuście

 

Sposób przygotowania:

Chłopski udziec cielęcy na kapuście
Umyty erdziec natrzeć solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić miąso ze wszystkich stron, dodać piwo. Przełożyć do brytfanny i piec około 2 godzin w emperaturze 200°C, od czasu do czasu polewając wytwarzającym sią sosem. W tym czasie do garnka włożyć kiszoną kapustą i przyprawy. Podlać sokiem jabłkowym. Gotować godzinę pod przykryciem na bardzo małym ogniu (należy uważać, żeby kapusta sią nie przypaliła). Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Włożyć do garnka na 10 minut przed końcem gotowania. Przyprawić solą i pieprzem. Kapustą wyłożyć na półmisek razem z udźcem.