Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chmurka pod błękitnym niebem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty i bardzo smaczny deser na zimno.

Chmurka pod błękitnym niebem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chmurka pod błękitnym niebem

 

  • 2 galaretka żółte
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka niebieska
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Chmurka pod błękitnym niebem
Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą wsypać do 3 miseczek. Do każdej nalać 300 ml wrzątku i mieszać aż się rozpuści. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie każdą wyjąć i pokroić w kostkę. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i przelać do formy. Wstawić do lodówki aby stężała. Żółtą galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzątku. Lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubijać aż zrobi się lekko puszyste. Wlać letnią galaretkę, miksować aż wytworzy się puszysta pianka. Wrzucić pokrojone schłodzone galaretki i delikatnie zamieszać. przełożyć masę do formy, na niebieską galaretkę, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowy deser wyjąć delikatnie z formy, pokroić na porcje i podawać. Przechowywać w lodówce.
Chmurka pod błękitnym niebem
Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą wsypać do 3 miseczek. Do każdej nalać 300 ml wrzątku i mieszać aż się rozpuści. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie każdą wyjąć i pokroić w kostkę.
Chmurka pod błękitnym niebem
Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i przelać do formy. Wstawić do lodówki aby stężała.
Chmurka pod błękitnym niebem
Żółtą galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzątku. Lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubijać aż zrobi się lekko puszyste
Chmurka pod błękitnym niebem
Wrzucić pokrojone schłodzone galaretki i delikatnie zamieszać. przełożyć masę do formy, na niebieską galaretkę, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.