Karmellka82

Karmellka82

Kucharz
[Przepisów: 12]

Choucroute

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Alzacka kapusta duszona z mięsem,od bigosu rożni się że podajemy zaraz po przyrządzeniu i nie odgrzewa

Choucroute

Składniki:

Choucroute

 

  • 1,5kg kiszonej kapusty
  • 1 mała golonka
  • 20 dag cebuli
  • 2 lyżki smalcu
  • 2 marchwie
  • 3 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gozdziki
  • 1 łyzeczka tymianku
  • 1 lyżeczka kminku
  • 10 jagód jałowca
  • 40 dag schabu
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 40 dag kiełbasy
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml brandy
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Choucroute
Kapustę odciskamy,sok zachowujemy,a kapustę siekamy.Cebulę siekamy i rumienimy na smalcu,przekładamy z kapustą do dużego garnka,wlewamy wino i 1l.wody,dodajemy golonkę,marchew,liście laurowe,czosnek,gożdziki,tymianek,jalowiec i kminek. Kapustę doprawiamy solą pieprzem.Gotujemy godzinę na małym ogniu,dodajemy schab,boczek,kiełbase i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.Jeżeli kapusta nie jest wystarczająco kwaśna,dolewamy część odciśniętego z niej soku i gotujemy jeszcze 20 min.Pod koniec gotowania wlewamy do kapusty brandy. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy mięso,golonkę i kielbasę.odzielamy mięso od kości i kroimy na porcje.Kiełbasę kroimy na kawałki długości 6cm.Mięso i kiełbasę podgrzewamy z kapustą i podajemy z gotowanymi ziemniakami.