bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Chow main Królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

w sam raz na szybką chińszczyznę.

Chow main Królika

Składniki:

Chow main Królika

 

  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • cebula zielona (dymka)
  • kapusta pekińska (trochę)
  • troche papryki kolorowej
  • kiełki fasoli ok garści
  • jasny sos sojowy 2 łyzki
  • ciemny soso sojowy 1 łyżka
  • sos rybny łyżka
  • ryżowy makaron najlepiej chow main
  • świeże chilli
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chow main Królika
Kurczaka pokroic w kostke, na pare minut zamarynowac w łyżce sosu sojowego jasnego. W tym czasie pokroic warzywa. Marchewke na cienkie paseczki, kapuste na kawałki, Dymke w krążki, papryke w paseczki.W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej patelni. ew. duży rondel) rozgrzac olej wrzucic mieso przesmażyc,dołożyć do tego drobno pokrojone w paseczki warzywa i kiełki, dodać łyżke sosu jasnego (słony wiec nie za dużo). Mieszac. Dodać łyzke sosu rybnego. Zamieszac i przesmazyć chwilę. W międzyczasie przygotowac makaron jesli jest suszony to zalac go wrzatkiem odczekac 2 min, odcedzic i dodac do warzyw. Zamieszać. Dodac sos ciemny sojowy. zamieszac. Na koniec dodać pokojone chilli jesli sa duze a jelsi takei malutkie to w calosci. Jesli ktos nie lubi zbyt ostrego to wystarczy sypnac sproszkowanego chilli ociupinke. mozna doprawic sola i pieprzem. Makaron przygotowac zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodac do mięsa i warzyw i wymieszac. I można jeść. Smacznego!