2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciabatki z żurawiną są chrupiące aromatyczne dzięki rozmarynowi,na śniadanie najlepsze,zapach jak w kuchni u babci...

Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem
Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy stopniowo,gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą .



Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego!
Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem
do mąki dodajemy gorącą wodę i wkruszamy drożdze
Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem
wyrabiamy gladkie ciasto smarujemy oliwą wynosimy w ciepłe miejsce
Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem
do wyrośniętego ciasta dodajemy żurawinę i ponownie zagniatamy
Chrupiąca ciabata z żurawiną i rozmarynem
formujemy ciabatki w środek wkładamy gałązki rozmarynu

Tagi:

ciasto