Sweet Coala

Sweet Coala

Kucharz
[Przepisów: 6]

"Chrupiąca" pasta z cieciorki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, wyrazista pasta, której bazą jest cieciorka. To nie jest klasyczny hummus, ponieważ pasta nie jest idealnie gładka, ale miłośnikom sezamu na pewno posmakuje.

"Chrupiąca" pasta z cieciorki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

"Chrupiąca" pasta z cieciorki

 

  • ciecierzycy gotowanej na parze (można użyć też namoczonej i ugotowanej w wodzie, ale wtedy znacznie
  • 6 łyżek sezamu,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy,

 

Sposób przygotowania:

"Chrupiąca" pasta z cieciorki
Do garnka przesyp odcedzoną cieciorkę. Na suchej patelni podpraż sezam, aż lekko się przyrumieni. Ostudzony przesyp do garnka z cieciorką. Wlej sok, z cytryny, wodę, oliwę z oliwek, posól do smaku i wszystko zmiksuj. Jeśli chcesz, żeby pasta była rzadsza, dolej jeszcze odrobinę wody. Wstaw na chwilę do lodówki. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. podawaj z świeżym pieczywem, na przykład bagietką i ulubionym dodatkami, choć pasta solo też jest przepyszna. Dzięki temu, że nie użyliśmy gotowej pasty tahini, ziarenka sezamu przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Smacznego!
"Chrupiąca" pasta z cieciorki
Użycie cieciorki z puszki sprawia, że przygotowanie pasty zajmuje dosłownie chwilę!
"Chrupiąca" pasta z cieciorki
Nie praż za długo sezamu, bo może zgorzknieć...
"Chrupiąca" pasta z cieciorki
Uwielbiam tę