iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chrupiąca sałatka z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybka sałatka z prostych składników do wykonania na kolację kiedy wpadną niespodziewanie goście lub po prostu na zwykłą kolację.

Chrupiąca sałatka z selerem

Składniki:

Chrupiąca sałatka z selerem

 

  • 1 słoik selera sałatkowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu

dodatkowo:

  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka z selerem

ETAP 1:

Chrupiąca sałatka z selerem
Kukurydzę z puszki lekko zezłocić na patelni.

Kukurydzę odsączyć z zalewy i podsmażyć na suchej patelni do momentu lekkiego zrumienienia i wystudzić

ETAP 2:

Chrupiąca sałatka z selerem
Seler dokładnie odsączyć z zalewy na sitku.

Seler odsączyć z zalewy i dodać do przestudzonej kukurydzy,

ETAP 3:

Chrupiąca sałatka z selerem
Szynkę i seler pokroić w większą kostkę.

Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz tak samo pokrojony ser i szynkę, dołożyć majonez, wymieszać i doprawić do smaku solą ], pieprzem i szczyptą cukru.

W miseczce ułożyć na dnie liść sałaty lodowej i ułożyć porcję sałatki po wierzchu posypać sporą ilością kiełków.