dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Chrupiące kokoski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo chrupiące ciasteczka kokosowe z dodatkiem cukru trzcinowego. Prosta i pyszna przekąska dla dziecka

Chrupiące kokoski

Składniki:

Chrupiące kokoski

Ciasteczka:

  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Chrupiące kokoski

Przygotowania:

Chrupiące kokoski
Do sypkich składników dodajemy masło i siekamy.

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek, sodę i wiórki. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka:

Chrupiące kokoski
Zagniecione ciasto dobrz schładamy w lodówce.

Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowani ciaseczek:

Chrupiące kokoski
Z rozwłkowanego ciasta wycinamy ciasteczka i pieczemy ok 15 minut.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na ok 1/2 cm. Wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!