justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Chrupiące placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki należy obrać i rozdrobnić w blenderze. Można też tradycyjnie zetrzeć je na tarce. Chrupiące są najlepsze

Chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane
Ziemniaki należy obrać i rozdrobnić w blenderze. Można też tradycyjnie zetrzeć je na tarce. Ziemniaki należy odcedzić na sitku i przełożyć do miski. Odlać sok i wybrać mąkę ziemniaczaną jaka osadziła się na dnie. Dodać ją do ziemniaków, razem z łyżką mąki. Doprawić masę solą i pieprzem.

Na patelnię wlać olej i na rozgrzany kłaść jedną łyżkę ziemniaczanej masy. Należy spłaszczyć łyżką i usmażyć na rumiano z każdej strony.