iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Chrupiące placuszki z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i syte placki ziemniaczane. Podane z gulaszem warzywno mięsnym i kwaśną śmietaną. Mało pracochłonne i bardzo pyszne.

Chrupiące placuszki z gulaszem

Składniki:

Chrupiące placuszki z gulaszem

 

  • placuszki

 

 

 

 

 

  • sól , pieprz do smaku

 

  • olej do smażenia

 

  • Gulasz

 

  • 1 kg łopatki

 

  • 2 cebule

 

 

  • seler mały kawałe

 

  • marchewka

 

  • kukurydza kilka łyżek

 

  • tymianek

 

 

  • kostka wołowa - bulion

 

 

 

 

  • chilli

Sposób przygotowania:

Chrupiące placuszki z gulaszem
Rozpoczynamy od nastawienia gulaszu. Mięso kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej . Smażymy kostki mięsa. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wrzątku z rozrobioną kostką wołową . Dusimy ok 20 min. Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę warzywa. Doprawiamy solą pieprzem , chilli, papryką i na końcu odrobina tymianku. Robimy zasmażkę . Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - mieszamy - dodajemy do gulaszu. zagotowujemy. Teraz czas na placuszki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy mąkę , starty czosnek. Wbijamy jajka. Mieszamy , doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Smażymy placuszki.Serwowanie . Na jeden placuszek nakładamy gulasz przekładamy drugim placuszkiem. Jeszcze ra nakładamy mięso z gulaszu i ozdabiamy kwaśną śmietaną.