Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Chrupiące pulpeciki z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące klopsiki z czerwonej soczewicy na szybki , smaczny obiad!

Chrupiące pulpeciki z soczewicy

Składniki:

Chrupiące pulpeciki z soczewicy

 

  • soczewica czerwona - 1,5 szklanki
  • kukurydza - 50 g
  • jajko - 1 szt
  • mąka - 1 łyżka
  • bułka tarta - 50 g
  • sól , pieprz , papryka - do smaku
  • koperek - 1 pęczek
  • olej do smażenia - 250 ml

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące pulpeciki z soczewicy
Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami!