margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Chrupiące ruskie pierogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł na chrupiące pierożki podsunęła mi Bunia i moja babcia. Są rewelacyjne.

Chrupiące ruskie pierogi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące ruskie pierogi

 

  • Ciasto:
  • 2-3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka masła lub pasek masła o grubości 0,5 cm
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia pierogów.

Sposób przygotowania:

Chrupiące ruskie pierogi
Mąkę przesiać przez sitko, łyżeczkę masła (dobrze jeśli masło jest miękkie). Wbić całe jajko, dodać szczyptę soli i cukru. Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej a nawet lekko gorącej wody. Wody dodajemy tyle ile wgniecie się w ciasto. Moja mama po wyrobieniu ciasta żeby było miękkie bije je o deskę tak ok. 1 minuty. Następnie cisto rozwałkować by było cieniutkie. Farsz ziemniaki i ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać delikatnie posolić i popieprzyć zeszklić na maśle. Dodać do sera i ziemniaków, wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta wykrawamy koła lun kroimy je w kwadraty nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy (u mnie zlepiała foremka do pierogów).
Gotowe pierogi smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Takie chrupiące gorące pierogi smakują znakomicie. Smacznego
Chrupiące ruskie pierogi
Etap 1
Chrupiące ruskie pierogi
Etap 2
Chrupiące ruskie pierogi
Etap 3