Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Chrupiące ślimaczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne chrupiące ciasteczka z mlecznym kremem i rodzynkami lub żurawiną. Pyszne małe co nieco dla wielbicieli ciasta francuskiego.

Chrupiące ślimaczki z rodzynkami

Składniki:

Chrupiące ślimaczki z rodzynkami

 

  • 50 dag świeżego ciasta francuskiego
  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • laska wanilii

 

 

  • roztopione sklarowane masło

Sposób przygotowania:

Chrupiące ślimaczki z rodzynkami
Mleko gotujemy z cukrem (łyżkę cukru zostawiamy) i przekrojoną na pół laską wanilii. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę wanilii. Żółtka ucieramy z mąką i łyżką cukru. Zmniejszamy ogień i wlewamy żółtka cały czas energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gotujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Krem studzimy. Ostudzonym kremem bardzo cienko smarujemy ciasto francuskie, posypujemy żurawiną lub rodzynkami. Ciasto zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na plasterki. Układamy na papierze do pieczenia smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut, aż ciastka nabiorą ładnego koloru.

Tagi:

ciasto