Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Chrupiące udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetnie pasuje do frytek i zestawu surówek

Chrupiące udka z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące udka z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące udka z kurczaka
Udka myjemy, osuszamy. Każde udko smarujemy oliwą z każdej strony, potem posypujemy czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka (polecam prymat, kamis złocista), odrobiną pieprzu oraz papryką słodką (osoby lubiących ostre potrawy mogą wybrać ostrą paprykę). Odstawiamy na 15 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy na nim udka. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz. 15 minut. Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Świetnie smakuje z frytkami i surówkami, jednak często podaję również z ziemniakami.
Chrupiące udka z kurczaka
Udka smarujemy oliwą. Posypujemy po kolei przyprawami.
Chrupiące udka z kurczaka
Układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Chrupiące udka z kurczaka
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ponad godzinę.