Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię pieczone skrzydełka – nie lubię gotowanych .Ale co zrobić jak mam skrzydełka z wywaru ?

,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :

Składniki:

,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :

 

  • skrzydełka z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • po ½ łyżeczki majonezu na każde skrzydełko
  • po ½ łyżeczki pikantnego ketchupu na każde skrzydełko
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

,,Chrupki ,, ze skrzydełek kurczaka :
Ze skrzydełek odciąć krótkie części ( końcówki ) .Obgotować na pół miękko ( ok. 20 minut ) .Wyjąć z wywaru .Ostudzić .Delikatnie wyluzować kości i chrząstki ( nie szkodzi ,że będą lekko przecięte byle nie rozpadały się na małe kawałki . Zrobić pastę do nacierania z majonezu , ketchupu , i przypraw .Natrzeć skrzydełka .Na patelni rozgrzać olej . Smażyć skrzydełka na dużym gazie na rumiano często je przewracając . Mają być rumiane i chrupiące . Ja robię je z zapasów – tzn jak gotuję zupę to skrzydełka wyjmuję po 20 minutach , luzuję kości , studzę i zamrażam .Jak już mam odpowiednią ilość skrzydełek – wyciągam je , szykuję pastę i smażę . W ten sposób nam obiad ( prawie za darmo ) i nie zmuszam nikogo do zjadania gotowanych skrzydełek ( mnie nie odpowiada ta gotowana skóra ) .