Chrupkie falbanki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić chrupkie falbanki z boczkiem

Chrupkie falbanki z boczkiem

Składniki:

Chrupkie falbanki z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupkie falbanki z boczkiem
Na stolnicy dokładnie siekamy nożem chłodną margarynę mąkę oraz sól. potem dodajemy 4 jajka oraz 3 łyżki śmietany. Szybko i dokładnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest dokładnie zagniecione formujemy z niego kulę i owijamy w folię. Owiniętą w folię kulę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i cienko rozwałkujemy. Kawałki boczku układamy na cienko rozwałkowanym cieście. Całość z ułożonym boczkiem powtórnie jeszcze raz mocno i starannie rozwałkować. Ciasto
kroimy na prostokąty wzdłuż plasterków boczku i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Tagi:

jajko jajka