jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Chruściki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chruściki czyli ciastka faworki w kształcie kokardek, z mąki, kwaśnej śmietany, żółtek i masła, smażone na oleju, oprószone cukrem pudrem:)

Chruściki

Składniki:

Chruściki

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • około 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka alkoholu lub octu

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chruściki
Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić je na kilka mniejszych części. Każdą część ciasta kolejno, cienko rozwałkowywać i wykrawać paski. W środku każdego paska robić wzdłuż nacięcie i przekładać jeden koniec ciasta, tak by stworzyć węzeł. Tak przygotowane chruściki wrzucać na bardzo gorący olej i smażyć, aż się zrumienią. Po wyjęciu chruściki najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec oprószyć cukrem pudrem